We gaan op weg… op een veilige manier
We werken samen met overheden, burgers en aanbieders van deelvoertuigen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig op weg kan.
We zijn er bij Vias van overtuigd dat micromobiliteitssystemen de oplossing bieden voor tal van mobiliteitsproblemen zoals we ze vandaag kennen. Ze vormen de sleutel voor de manier waarop we ons in de toekomst doorheen de stad zullen verplaatsen. Daarom blijven we onze knowhow op dat vlak voortdurend uitbreiden en uitdiepen. Behalve een gedegen kennis van zaken hebben onze experts ook praktijkervaring. Ze gebruiken de deelfietsen en e-scooter ook zelf voor hun dagelijkse verplaatsingen. We voegen de daad bij het woord.
Van de theorie naar de praktijk
Onze knowhow inzake micromobiliteit omvat de internationale regelgeving, de technische conformiteit en standaardisering, verkeersveiligheid, infrastructuur en gebruikersgedragingen. We volgen van nabij de evolutie van de trends op het vlak van micromobiliteit in België en ondersteunen de transitie naar nieuwe vervoerswijzen.
We hebben in het recente verleden uiteenlopende projecten opgezet rond micromobiliteit. Zo hebben we de nodige ervaring en knowhow opgebouwd om zowel de strategische als de praktische problemen aan te pakken die zich op dat vlak kunnen voordoen.
Contacteer ons om samen te kijken hoe we jouw organisatie kunnen helpen bij de transitie naar nieuwe verplaatsingswijzen.
Think globally, act locally
We waren en zijn betrokken bij tal van partnerships met aanbieders van micromobiliteit om gebruikers te sensibiliseren, in het bijzonder rond veiligheid. Verkeersveiligheid ligt ons nauw aan het hart en daarom werken we enthousiast en nauw samen met de ondernemingen die oplossingen met deelvoertuigen opzetten. Zo organiseerden we met deelstepaanbieder Lime het evenement #RespectTheRide in Brussel, waarop honderden gratis helmen werden uitgedeeld.
In 2019 besloten Vias, Lime en AloAlto om een positieve impact te creëren op de stedelijke infrastructuur in Brussel, via het #SaferCities-project. De interactieve kaart van de infrastructuur die deel uitmaakte van het 'Smart Road Safety'-programma van het Brusselse gewest stelde ons in staat om gevaarlijke punten in de stad te identificeren en om de gemeenten te laten focussen op de dringendste infrastructuurverbeteringen.
We droegen ook ons steentje bij op het internationale niveau. Voor Voi hebben we bijgedragen aan de uiterst succesvolle verkeersschool Ride like Voila, die ondertussen in heel Europa ruim een half miljoen gebruikers telt.
Veiligheid voorop
Verkeersveiligheid blijft centraal staan bij alles wat we doen. Gezien de razendsnel toenemende populariteit van de micromobiliteitsinfrastructuur in België, namen we vorige zomer de veiligheidsaspecten en de heisa rond die systemen onder de loep. De belangrijkste conclusie was: ga nooit op pad zonder helm!
Momenteel coördineert Vias een Europese studie waarbij de interacties tussen e-step gebruikers en andere weggebruikers worden geanalyseerd. Hierbij worden de nieuwe uitdagingen, alsook de risico’s en onveilig gebruik belicht om op die manier nieuwe maatregelen en mogelijke acties om de mobiliteit en de veiligheid van stepgebruikers en voetgangers te bevorderen.